Preberi več

Hujšanje s plavanjem

In O plavanju by Blaz Kavcic

Si želite izgubiti odvečno maščobo s plavanjem? Niste edini. Nekaj dodatnih kilogramov sicer nima tolikšnega vpliva pri vadbi plavanja kot pri teku in kolesarjenju, zato je plavanje super vadba za fit telo in zdravje.

Read More

Preberi več

Vpliv plavanja na telo

In O plavanju by Domen

Vpliv plavanja na srčno-žilni sistem

V vodi je frekvenca srčnega utripa pri enaki obremenitvi in enakih učinkih gibanja manjša kot na kopnem zaradi več dejavnikov: največjo vlogo ima hidrostatični pritisk, ki s pritiskom na stene žil iztiska kri iz periferije proti srcu in poveča pretok krvi v srce, zaradi česar se to manjkrat skrči (Petavs, 2008). Tudi temperatura vode, zraka, delež telesa, ki je potopljen in seveda telesna pripravljenost vplivajo na frekvenco srca (jo znižajo).

Read More

Preberi več

7 Blagodejnih učinkov plavanja

In O plavanju by Domen

Plavanje je ena izmed boljših oblik rekreacije, ki blagodejno vpliva na oblikovanje celotnega telesa. Za vse tiste, ki se ne navdušujete nad tekom, kolesarjenjem in drugimi oblikami aerobne vadbe, hkrati pa si želite oblikovati telo, ga razgibati in sporostiti. Pred vami je sedem razlogov zakaj plavanje pozitivno vpliva tako na vaše telo kot tudi na duha.

Read More

Preberi več

Plavalna oprema

In O plavanju by Domen

Rekreativno plavanje v bazenu zahteva tudi ustrezno plavalno opremo. Seveda naj to ne bodo bikinke iz zadnjega modnega kataloga, saj jih boste pod vodo hitro izgubile. Enako velja za moške, ki si z izborom svojih najljubših bermud, ne boste ravno naredili usluge. Te v vodi namreč delujejo kot padalo in vas bodo pri plavanju zavirale.

Read More

Preberi več

Zdravilni učinki lebdenja v vodi

In O plavanju by Domen

Zlitje telesa in vode pričara lahkotnost, mir in sprostitev. Ste se kdaj vlegli v vodo, tako kot se uležete na svoj najljubši jogi? Občutek je naravnost fantastičen in ne samo to, tudi zdravilen.

Vsakodnevni stres in hiter tempo življenja verjetno pozna vsak izmed nas. Ob vsem tem je zelo pomembno, da se še vedno znamo sporostiti, pa čeprav za kratek čas. Ena izmed naravnih in učinkovitih metod sproščanja, je “lebdenje” v vodi.

Read More

Preberi več

Plavanje in nosečnost

In O plavanju by Domen

Je plavanje v nosečnosti varno? Da. Seveda, če ste zdrave in vaša nosečnost poteka brez večjih zapletov.

Ne samo, da je plavanje v nosečnosti, z upoštevanjem nekaterih nasvetov, varno. Številni ginekologi se strinjajo, da je to najboljši šport za nosečnice. »Plavanje je v nosečnosti najbolj priporočljiv šport, ker se nosečnica lahko dobro razgiblje in sprosti ob minimalni obremenitvi kosti in sklepov, saj voda močno zmanjša vpliv teže. Prav tako skorajda ni možnosti, da bi se med plavanjem poškodovala ona ali otrok. Priporočljiva temperatura vode je 25 do 30 stopinj, v bazenih in na morju,«svetuje Tanja Jordan, dr. med. spec. gin. in porodništva. (Več v Janini prilogi Nosečnost in materinstvo, Jana št. 20, 15.5.2012)

Read More

Preberi več

Pravilna prehrana

In O plavanju by Domen

Plavanje je zahtevna kardiovaskularna vadba ob kateri izgoreva veliko število kalorij. Pol ure intenzivnega prsnega plavanja vas bo tako “prikrajšalo” za 300-400 kalorij, medtem ko zahtevnejša, karvelj in metuljček, za dobrih 500 kalorij. Še tako kvaliteten trening pa brez pravilne prehrane ne bo imel svojega učinka, pa naj si bo špornik še tako zagnan in discipliniran.

Read More

Preberi več

Tehnika dihanja – IZDIH

In O plavanju by Domen

Problem pravilnega dihanja in polnih pljuč med plavanjem, pozna ogromno plavalcev. S spontanim tekočim dihanjem sicer nič ni narobe, vendar skrivnost pravilnega plavanja tišči v pravilnem izdihu.

Le majhen odstotek plavalcev začetnikov diha pravilno. Kaj pa tisti, ki plavajo že nekaj časa? Sami zase pogosto pravijo, da z dihanjem nimajo težav. Ni res. Le nekaj jih diha pravilno. Tudi tisti, ki se s plavanjem ukvarjajo profesionalno, kdaj pa kdaj pod vodo držijo dih, in ne dihajo tako kot bi po pravilih morali.

Read More