Plavalci tečejo mehkeje

Marsikateri tekač se vode boji kot mačka. Večina tistih tekačev, ki si vanjo upajo, pa se v vodi ukvarjajo z vsem drugim kot s plavanjem (v glavnem s preživetjem :)). Vsi tekači se moramo zavedati, da nam lahko plavanje le koristi in da je odlično dopolnilo teku, le lotiti se ga moramo na pravi način.

plavalci_tecejo_mehkejeKatere so pravzaprav glavne pozitivne lastnosti plavanja?

  • izboljšuje splošno vzdržljivost in moč
  • razbremenjuje kosti in sklepe
  • povečuje gibljivost
  • izboljšuje imunski sistem
  • kuri maščobe
  • lajša težave z dihali
  • sprošča

Kako plavanje pomaga drugim športom kot so tek, ipd.?

KREPITEV CELOTNEGA TELESA

Plavanje je lahko odlična “protiutež” teku. Pri teku lahko obremenjujemo mišice zelo enostransko. V glavnem delajo mišice spodnjega dela telesa (noge,
), medtem, ko so drugi deli telesa zanemarjeni (če nismo zelo pridni in med tekom ne naredimo tudi kakšno vajo za moč). Pri plavanju za razliko od teka enakomerno obremenjujemo celo telo in vključimo mišice celega telesa. Na ta način poskrbimo, za celosten razvoj telesa in telesne mišične mase.

Rezultat? Močnejše mišice trupa, ki pridno opravljajo svoje delo, stabilizirajo trup in posledično skrbijo, da se izognemo marsikateri poškodbi.

PLJUČNA KAPACITETA

Plavanje je odlična aerobna vadba. S plavanjem krepimo srčno-žilni sistem inpovečujemo pljučno kapaciteto! Na račun plavanja /plavalnih treningov, se vam bo povečala pljučna kapaciteta. Z enim vdihom, boste boste lahko v telo/kri/mišice vnesli več kisika, kar pa seveda pride še kako prav pri teku.

RITEM & KOORDINACIJA

Tekači, ki tudi plavajo, razvijejo mehkejši ritem telesa in mišice se bolje odzivajo (boljša aktivacija mišic ob pravem času). Kdor plava, ne bo le izboljšal kondicije za tek, temveč bo svoje telo tudi bolje dojemal in izboljšal koordinacijo. Pri plavanju so vse naloge koordinacijsko zahtevne, ker nismo tako “domači” v vodi. Ko jih enkrat osvojimo in obvladamo svoje telo v vodi, je obvladanje telesa na suhem mala malica.

REHABILITACIJA

Samo plavanje se velikokrat uporablja v rehabilitacijske namene. Predvsem zaradi občutka “breztežnosti” in razbremenitve sklepov. Obstaja tudi ogromno zanimivih vadb v vodi, kot na primer aqua jogging (tek v vodi), ki je odličen za sklepe. Športna zvrst se je razvila, ko tekači zaradi poškodb niso mogli nadaljevati z običajnim treningom. Tek v vodi je poleg plavanja dobra alternativa običajnemu teku, sploh če imate težave s hrbtenico, koleni,

Če bi si želeli zaplavati, pa ne veste točno kje in kako bi začeli vas lepo vabimo, da se nam pridružite na naših plavalnih treningih, ki potekajo tekom celega leta. Vadba je primerna tako za čiste začetnike, ki bi se želeli naučiti pravilne tehnike, kot za vse izkušene plavalce, ki bi radi nabrali kondicijo za vaše plavalske podvige čez pacifik 🙂
Več informacij o plavalnih tečajih in prijava na:

Prijavi se na plavalni tečaj!

Prvi trening je za pokušino in je zato brezplačen 🙂

Plavanje - footer signup
V preteklosti sem že plaval/a ali tekel/la ali nordijsko hodil/a pri Pulz športu *
Termin *
Paket *
Plačati želim
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke