Plavanje in nosečnost

Je plavanje v nosečnosti varno? Da. Seveda, če ste zdrave in vaša nosečnost poteka brez večjih zapletov.

Ne samo, da je plavanje v nosečnosti, z upoštevanjem nekaterih nasvetov, varno. Številni ginekologi se strinjajo, da je to najboljši šport za nosečnice. »Plavanje je v nosečnosti najbolj priporočljiv šport, ker se nosečnica lahko dobro razgiblje in sprosti ob minimalni obremenitvi kosti in sklepov, saj voda močno zmanjša vpliv teže. Prav tako skorajda ni možnosti, da bi se med plavanjem poškodovala ona ali otrok. Priporočljiva temperatura vode je 25 do 30 stopinj, v bazenih in na morju,«svetuje Tanja Jordan, dr. med. spec. gin. in porodništva. (Več v Janini prilogi Nosečnost in materinstvo, Jana št. 20, 15.5.2012)

plavanje_in_nosecnost
Skratka odličen šport, ki vas bo kljub vedno večjemu in zaobljenemu trebuščku, ohranjal vitalne. Vitalnost pa je ključna, saj telesu omogoča, da se lažje prilagaja nosečnosti in prav tako lahko pomaga, da se ženska v svojem spreminjajočem se telesu dobro počuti.

Posvet z ginekologom

Ni važno ali ste izkušena plavalka ali čista začetnica, preden se lotite plavanja je pomebno, da se posvetujete s svojim ginekologom in se tako izognete morebitnim zapletom.

Ustrezna higiena

Pozanimajte se o higieni prostorov in bazena ter bodite še dodatno previdne. Da bi se izognile morebitnim neorijetnim vnetjem je pomebno, da upoštevate naslednje nasvete:

  • večkratno krajše zadrževanje v vodi
  • preoblačenje kopalk
  • obvezno prhanje po uporabi bazena
  • uporaba zaščitnega tampona za nožnico

Intenzivnost vadbe

Ne pozabite, da ste noseče, kar pomeni, da je pretiravanje povsem odveč. Intenzivnost vadbe prilagodite svojim sposobnostim in se držite pravila več je manj. Tehnika plavanja ni pomebna, vendar boste najlažje plavale prsno ali hrbtno. Vadba naj na začetku ne poteka več kot 30 minut. Pomebno je, da poslušate svoje telo in vmes počivate ter pijete dovolj vode.

Vir:

Prijavi se na plavalni tečaj!

Prvi trening je za pokušino in je zato brezplačen 🙂

Plavanje - footer signup
V preteklosti sem že plaval/a ali tekel/la ali nordijsko hodil/a pri Pulz športu *
Termin *
Paket *
Plačati želim
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke