Tehnika dihanja – IZDIH

Problem pravilnega dihanja in polnih pljuč med plavanjem, pozna ogromno plavalcev. S spontanim tekočim dihanjem sicer nič ni narobe, vendar skrivnost pravilnega plavanja tišči v pravilnem izdihu.

Le majhen odstotek plavalcev začetnikov diha pravilno. Kaj pa tisti, ki plavajo že nekaj časa? Sami zase pogosto pravijo, da z dihanjem nimajo težav. Ni res. Le nekaj jih diha pravilno. Tudi tisti, ki se s plavanjem ukvarjajo profesionalno, kdaj pa kdaj pod vodo držijo dih, in ne dihajo tako kot bi po pravilih morali.

tehnika_dihanja_izdih

Pomen pravilne dihalne tehnike

Pravilni izdih bo vašo prosto tehniko plavanja neprimerno izboljšal, jo naredil bolj lahkotno, hkrati pa boste v vodi lažje dosegli pravilno ravnotežje in med plavanjem postali bolj sproščeni.

Kako naj bi dihali?

Za prijetno in predvsem pravilno plavanje je ključno, da pravilno dihamo. Dobro je, da znajo plavalci vdihniti na vsako stran in da se ob tem ne naprezajo preveč, pri čemer lahko podrejo vzdolžno ravnovesje oziroma tehniko. Plavalec naj vdihne tako pogosto, kot je to potrebno. Za veliko večino to pomeni vdih na vsak drug zamah.

Kravelj

Dihanje mora biti usklajeno s preostalimi gibi. Ritem gibanja rok in nog naj bi narekoval pravilni ritem dihanja. Pri kravlju vdihujemo, ko glavo obrnemo na stran, torej levo ali desno. Vdih je kratek, izdih pa naredimo v vodi, ta naj bi bil dolg in enakomeren.

Delfin

Koordinacija in gibanje pri plavanju delfina nista enostavna. Za pravilno izvajanje delfina je torej potrebno kar nekaj vaje. Zlasti dihanje je zahtevno, saj ga je potrebno uskladiti z ostalimi gibi. Vdihujemo v prvi polovici vračanja rok po zraku, izdihujemo pa pod vodo do naslednjega zavesljaja. To izmenično ponavljamo pri vsakem zavesljaju.

Vir: http://www.swimsmooth.com/exhalation.html

Prijavi se na plavalni tečaj!

Prvi trening je za pokušino in je zato brezplačen 🙂

Plavanje - footer signup
V preteklosti sem že plaval/a ali tekel/la ali nordijsko hodil/a pri Pulz športu *
Termin *
Paket *
Plačati želim
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke