5 Najbolj pogostih plavalnih poškodb

Medtem ko je ravno plavanje običajno tisto, ki zdravi in celi poškodbe v času rehabilitacije, pa to nujno ne pomeni, da se profesionalni kot tudi rekreativni plavalci z njimi ne srečujejo.

5_najbolj_pogostih_plavalnih_poskodb

Plavalna rama

Bolečina v rami sodi med najpogostejše težave in zahteva večtedenski počitek in dobro fizioterapijo. Pomembno je, da odkrijete vzrok za nastale bolečine, ki pogosto tišči v napačni tehniki plavanja ali prešibkih mišicah trupa in ramenskega obroča.

Plavalno koleno

Pri prsnem plavanju lahko prihaja do bolečine v kolenih, saj se ta ne samo raztegujejo in krčijo, temveč tudi rotirajo okoli svoje osi. Bolečinam se lahko izognemo s pravilno tehniko plavanja in vajami za krepitev in raztezanje kvadricepsa in zadnje stegenske mišice.

Bolečine v hrbtu

Da bi preprečili bolečine v hrbtu mora biti vsak plavalec pozoren, da plava pravilno in se izogiba vsakršnim nerodnim in nenaravnim gibom. Krepitev, raztezanje in redna aerobna vadba vam bo pomagala pri krepitvi hrbtnih mišic in trupa ter s tem olajšala bolečine.

Plavalno uho

Gre za vnetje, draženje ali okužbo zunanjega ušesa in ušesnega kanala. Razlog za vnetje je najpogosteje plavanje v onesnaženih vodah, kjer pride do okužbe z bakterijami, ki tam živijo, na primer Pseudomonas. Tudi prekomerno čiščenje ušesa z ušesnimi paličicami, je lahko razlog za vnetje. Da bi se takšnim in drugačnim vnetjem izognili, bodite pozorni na čistočo vode v kateri plavate in med plavanjem uporabljajte plavalne čepke za ušesa.

Krči v mišicah

Zakaj med plavanjem pride do krčev v mišicah obstaja nešteto razlogov. Zdravniki krčem v mišicah najpogosteje pripisujejo vzroke, kot so nizka raven magnezija, kalcija ali kalija v krvi. Eden izmed razlogov je prav tako lahko temperatura vode, saj je prekrvavitev v ledeno mrzli vodi manjša kot pri običajni temperaturi. Vsekakor ob pojavu krčev prenehajte s plavanjem, počivajte in naredite raztezne vaje. V primeru, da se vam ti ponavljajo, pa obiščite svojega osebnega zdravnika.

Prijavi se na plavalni tečaj!

Prvi trening je za pokušino in je zato brezplačen 🙂

Plavanje - footer signup
V preteklosti sem že plaval/a ali tekel/la ali nordijsko hodil/a pri Pulz športu *
Termin *
Paket *
Plačati želim
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke