Vadba na dan odžene zdravnika stran

Verjetno ste že neštetokrat slišali, da je redno gibanje zelo pomembno, nam pomaga ohranjati zdravje, skrbi za dobro počutje in seveda uravnava telesno težo. Tokrat pa se bomo tematike lotili še z malce drugačnega zornega kota. Včasih se enostavno ne moremo izogniti prekomernem vnosu hrane, sploh v času praznikov in velikih gostij, ali pa enostavno takrat, ko pridemo k babici na obisk.

Zato je zelo zanimivo vprašanje: v kolikšni meri nam gibanje pomaga kljub prenajedanju?

vadba_na_danKakšen vpliv na delovanje telesa ima torej gibanje oz. negibanje v povezavi s prenajedanjem?

To vprašanje so si zastavili znanstveniki z Univerze Bath v Angliji. Izvedli so eksperiment in rezultate objavili v The Journal of Physiology. Cilj eksperimenta je bil ugotoviti, kako prekomerno prehranjevanje vpliva na telo v kombinaciji z vadbo oz. mirovanjem.

Izbrali so 26 zdravih moških, ki se redno ukvarjajo z rekreacijo in nimajo težav s prekomerno telesno težo. Testirancem je bilo naročeno, da morajo vsak dan vnesti veliko več kalorij, kot jih bodo porabili. Po domače rečeno, da se morajo nažirati. Naročeno jim je bilo, da se ne smejo gibati več kot 4.000 korakov dnevno.

Vemo da prekomeren vnos kalorij in neaktivnost privedeta do presežka “energije” in če se to ponavlja iz dneva v dan, to privede do škodljivih sprememb v telesu, slabega zdravstvenega stanja in slabše odpornosti na inzulin (kar pogosto vodi do diabetesa).

V raziskavi, so polovici testirancem naročili, da morajo poleg prenajedanja, 45 min teči na tekočem traku (70% napora). Pri tem so morali skrbeti za to, da je bil vnos kalorij vedno večji od porabljenega. Druga polovica testirancev je mirovala.

Po sedmih dneh, so zaključili z raziskavo. Rezultati so bili presenetljivi.

Moški, ki niso telovadili, so imeli občutno slabši nivo krvnega sladkorja, poleg tega so njihove maščobne celice razvile zanimive “navade”. V večji meri so začele proizvajati gene, ki lahko prispevajo k nezdravim metaboličnim spremembam in začele zatirati tiste gene, ki skrbijo za dobro funkcioniranje celice.
Pri testiranci, ki so telovadili, teh razlik ni bilo mogoče opaziti. Nivo njihovega krvnega sladkorja je ostal v mejah normale. Maščobne celice so kazale občutno manjše število potencialno “slabega” izražanja genov.

Vadba je torej skoraj v celoti izničila večino slabih reakcij/sprememb v telesu, ki nastanejo kot posledica prenajedanja. 
Ko bo torej napočil čas, in se boste ponovno udeležili družinske pojedine, je najbolje, da se tja odpeljete z kolesom, kasneje pa se odpravite na krajši tek.

Lahko pa taktično nahranimo psa pod mizo in se izognemo prenajedanju (pa še babica bo ponosna na vas, ker bo tako čist in polizan krožnik).

Prijavi se na plavalni tečaj!

Prvi trening je za pokušino in je zato brezplačen 🙂

Plavanje - footer signup
V preteklosti sem že plaval/a ali tekel/la ali nordijsko hodil/a pri Pulz športu *
Termin *
Paket *
Plačati želim
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke